KUCHNIA

Zielona sałatka ze szpinaku

Sałatka jest tak zielona, że na sam jej widok nabieram na nią ochoty. Natomiast swój wyjątkowo atrakcyjny smak zawdzięcza sosowi. Jemy ją (także dzieci) na śniadanie, kolację i w zasadzie przy każdej nadarzającej się okazji. Jestem pewna, że w tym roku zagości i na Wielkanocnym stole.

Składniki:
małe opakowanie świeżego szpinaku
1 dojrzałe awokado
świeżo starty parmezan

Sos:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka octu balsamicznego/lub octu winnego/lub soku z cytryny
zmiażdżony ząbek czosnku
nie więcej niż 1/2 szklanki oliwy

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Wymyty i osączony z wody szpinak i obrane oraz pokrojone w kostkę awokado włożyć do miski, polać sosem, posypać parmezanem i wymieszać.

Z racji na dużą zawartość szczawianów warto szpinak zastępować rukolą, jeżeli apetyt na zieloną sałatkę bierze nas zbyt często 😉

sałatka

 

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

1 Komentarz

Leave a Reply

%d bloggers like this: