Dzisiejszy przepis to świetny pomysł na wczesną letnią kolację lub lekki energetyczny deser przed lub po grillowaniu, a nawet inspiracja na wakacyjne zdrowe śniadanie z dobrą korzenną kawą, okraszoną nutą cynamonu lub kardamonu. Ten przepis będzie doskonały dla całej rodziny. Możesz go serwować z dodatkową porcją wiśni, a wieczorem z gałką domowych lodów czekoladowych lub z gęstym schłodzonym jogurtem i świeżą miętą. Do mojego jaglanego placka z wiśniami dodałem szklankę maślanki, która ze wszystkich produktów mlecznych ma najwięcej wapnia. Ciasto uzyskało dzięki temu po upieczeniu lekką i bardziej puszystą konsystencję, a nasz deser po sesji fotograficznej zniknął w dosłownie kilka minut, oczywiście jeszcze ciepły…
Składniki na 4- 6 osób (forma do ciasta ok. 23 cm średnicy):
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 czubate łyżki drobnej mąki orkiszowej lub innej dowolnej
3 jajka od szczęśliwej kury
500g świeżych wiśni
1-2 łyżki płatków migdałów
masło do wysmarowania formy
3-4 łyżki drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego lub inny naturalny słodzik
1 szklanka maślanki lub dowolne mleko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
kilka pistacji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji wody 2:1 z dodatkiem kawałka kory cynamonu (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
Do miski wbij jajka, dodaj nierafinowany cukier trzcinowy i dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Dodaj przesianą mąkę, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, maślankę i ekstrakt z wanilii (opcjonalnie). Aby konsystencja była bardziej zwarta możesz masę zmiksować blenderem. Dotyczy to kaszy jaglanej, która po dokładnym zmiksowaniu wpłynie na bardziej lekką i aksamitną konsystencję ciasta po jego upieczeniu.
Do nasmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego wlej masę i dodaj wiśnie. Posyp płatkami migdałów. Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Sprawdź w trakcie pieczenia wykałaczką, aby ciasto się nie przypaliło lub nie było surowe przed wyjęciem. Ten deser piecze się nieco szybciej w formie żaroodpornej lub żeliwnej.
Serwuj kiedy ciasto lekko opadnie, najlepiej na ciepło, udekorowane świeżymi wiśniami i delikatnie oprószone drobno posiekanymi pistacjami.
Na zdrowie!
Leave a Reply