Składniki:
2 l wody
1 kg buraków
1/2 kg włoszczyzny (pietruszka, seler, marchew)
1 cebula
2 jabłka (renety) ze skórką
2 ząbki czosnku
suszone grzyby
2 szt. ziela angielskiego
pieprz ziarnisty
liść laurowy
majeranek
sok z cytryny
sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić w plastry. Włoszczyznę obrać, pokroić w kawałki. Dodać cebulę przekrojoną na pół, jabłka w całości. Zalać zimną wodą. Dodać grzyby i przyprawy poza cukrem, sokiem z cytryny i majerankiem. Gotować powoli, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. 20 min przed końcem gotowania doprawić majerankiem. Odcedzić wywar i dodać wedle uznania soli, cukru i soku z cytryny.
Barszcz serwujemy z uszkami lub małymi pierożkami nadzianymi farszem z kapusty kiszonej i grzybów.
Leave a Reply