Przepis na ten prosty w wykonaniu, ale bardzo smaczny i efektownie się prezentujący tort, którego nie trzeba kroić na blaty i przekładać kremem, pochodzi z książki Frances Mayes. Świetnie się sprawdza na mniejszych i większych przyjęciach, w naszej rodzinie lubią go zarówno dorośli jak i dzieci.
Kawałek cytrynowego tortu z filiżanką kawy, albo dobrej herbaty, to jak dla mnie idealny duet na podwieczorek zimową porą 🙂
Składniki:
CIASTO
1 szklanka (180 g) masła
2 szklanki cukru
3 jajka
3 szklanki mąki + łyżeczka proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
3 łyżki soku z cytryny + starty miąższ
LUKIER
1/4 (45 g) masła
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku cytrynowego
spiralki ze skórki cytrynowej do przybrania
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać roztrzepane jajka i lekko wymieszać. Mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i soli dodawać do masy na zmianę z maślanką – zacząć i skończyć na mące. Dodać sok i miąższ z cytryny.
Ciasto piec w tortownicy w temperaturze 180oC przez 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Gdy wystygnie przygotować lukier, posmarować nim ciasto i przybrać skórką cytrynową.
Foto: tracy benjamin/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Leave a Reply