W tym przepisie podane są składniki. Ale nie ma ilości. To nie przeoczenie. Ilość zależy od tego, ile roladek chce się przygotować i jak dużo nadzienia uda się w nich zmieścić.
Składniki:
- filet z piersi indyka
- pieczarki (na 5 roladek wystarczy ok. 250 g pieczarek)
- cebula
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, kminek, tymianek, bazylia, oregano, kurkuma, ostra papryka, lubczyk
- Pieczarki pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać trochę soli i sporo lubczyku i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut.
- W międzyczasie filet pokroić na plastry w taki sposób, żeby potem dało się je rozbić na bardzo cieknie kotlety. Cebulę pokroić w dość cienkie pióra.
- Przygotować własną mieszankę z przypraw podanych w składnikach, z wyjątkiem lubczyku. Mniej więcej w równych proporcjach. Oczywiście można użyć innych przypraw albo wymieszać je w innych proporcjach – według uznania. Ale szkoda rezygnować zwłaszcza z majeranku, kminku, tymianku i kurkumy.
- Pieczarki odsączyć z wody. Ułożyć je na kotletach razem z cebulą. Zawinąć kotlety w rolady. Obtoczyć rolady w przyprawach i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (najlepiej z przykryciem). Do naczynia wrzucić też ewentualny nadmiar pieczarek i cebuli. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.
SMACZNEGO!
Foto: Autorka
Leave a Reply