O paelli (czyt. paeji) najpierw czytałam. Że to jedno z najbardziej znanych i najsmaczniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Tradycyjnie przygotowuje się ją z mięsem (i przyprawia m.in. szafranem – najdroższą przypraw świata; nadaje on ryżowi złoty kolor), ale znane są też paelle z owocami morza czy wegetariańskie. Potem taką wegetariańską paellę jadłam u przyjaciółki. I tak mi zasmakowała, że poprosiłam o przepis. Wreszcie przygotowałam ją samodzielnie. Niby tradycyjnie należy najpierw podsmażyć dodatki, a dopiero później wrzucić ryż, zalać go wodą i czekać, aż całość będzie gotowa. Ale tu trzymam się tego, co przekazała mi przyjaciółka. Skoro smakowało, a nawet były dokładki…
Porcja dla 3–4 osób
Składniki:
- 1 opakowanie ryżu do paelli (300 g ryżu arborio)
- 1 łyżka masła albo oleju do smażenia
- 1 l bulionu warzywnego
- pęczek szparagów
- garść fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cukinia
- przyprawy: sól himalajska, czosnek, oregano, chilli, koper włoski, rozmaryn, kurkuma (poza tym, że jest zdrowa, jest też tańsza niż szafran, a ryż robi się od niej złocistożółty)…
- Marchewkę zetrzeć na tracę o dużych oczach, resztę warzyw pokroić na nieduże kawałki.
- Na dużej i dość głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić ryż i smażyć około 3 minut. Dodać chochelkę bulionu (tak, żeby przykryć ryż) i poczekać, aż ryż go wchłonie.
- Wrzucić przygotowane warzywa i znów dodać chochelkę bulionu. Zamieszać.
- Smażyć, dodając chochelkę bulionu za każdym razem, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. I mieszać. Aż do czasu, gdy ryż i warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie dodać przyprawy.
SMACZNEGO!
- Oczywiście lista składników warzywnych i przypraw nie jest „sztywna” – można ją modyfikować według uznania. Paella będzie wtedy za każdym razem smakować trochę inaczej.
Foto: Autorka
Leave a Reply