Moje gotowanie zrobiło niedawno kolejny wielki zwrot. Wyniki badań syna, które uzmysłowiły nam jak wielu produktów nie może jeść, stały się impulsem do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów.
Jeden z nowych w naszym domu przepisów to ten na ciasto marchewkowe bezglutenowe.
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej (może być pełnoziarnista)
1 szklanka mielonych orzechów / płatków owsianych bezglutenowych
½ szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka drobno startej marchewki (najlepiej eko)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 – 2 jajka (rozbełtane)
6 łyżek oleju
½ szklanki mleka roślinnego (u nas kokosowe fortyfikowane wapnem)
½ szklanki soku z pomarańczy (opcjonalnie)
Suche składniki połączyć w misce, dodać pozostałe, wymieszać, piec w blaszce (u mnie 23 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez 35 minut w temperaturze 180oC.
Jeżeli dodajecie sok pomarańczowy, co podnosi walory smakowe ciasta, trzeba je nieco zagęścić płatkami owsianymi lub mielonymi orzechami.
Inspiracją był dla mnie przepis, który znajdziesz TUTAJ.
Leave a Reply