Dziś prosty przepis na zdrowe i smaczne ciasteczka owsiane. W sam raz jako część drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Przepis pochodzi z książki Julity Bator „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy”, którą bardzo polecam.
Kupując składniki pamiętajcie o wybieraniu takich, które nie zawierają konserwantów, np. rakotwórczego dwutlenku siarki E 220.
130 g płatków owsianych (u nas bezglutenowych)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
60 g wiórków kokosowych
170 g białej mąki orkiszowej / migdałowej lub orzechowej
40 g nierafinowanego cukru
120 g rodzynek
60 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub innych
125 g masła
1 łyżka miodu
2 łyżki wody
W naczyniu połącz płatki, sodę, wiórki, mąkę, cukier, rodzynki i orzechy. W garnku roztop masło, miód i wodę. Ciepły płyn przelej do składników suchych i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25 x 25 cm) i mocno ugnieć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC na 17-18 minut – do zrumienienia ciasta.
Po ostygnięciu pokrój w kwadraty.
Leave a Reply