Sos jest doskonały do jajek, ryb, a także wędlin, gotowanych i pieczonych mięs na zimno.
Składniki:
250 ml kwaśnej śmietany
1 jajko ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
2 – 3 pełne łyżki chrzanu ze słoiczka
1 ząbek czosnku, starty na drobnych otworach tarki lub przeciśnięty przez praskę
szczypta słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka cukru brązowego
sól do smaku
Wykonanie:
Ugotuj jajko na twardo, obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtko, a białko pokrój na kawałki.
Do szklanego, wąskiego i wysokiego naczynia wlej kwaśną śmietanę, dodaj przekrojone na pół żółtko ugotowane na twardo, pokrojone białko, cukier brązowy, starty czosnek, sól, chrzan, majonez i szczyptę słodkiej papryki mielonej.
Wszystko dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem na jednolitą kremową konsystencję.
Sos jest już gotowy.
Smacznego 🙂
Foto: Autorka
Leave a Reply