Na wielkanocny stół lubię podać również coś niebanalnego. W tym roku będą to jajka w koszulce z szynki wieprzowej surowej dojrzewającej. Bardzo szybko i łatwo można je zrobić. Polecam
Składniki:
4 jajka
8 plasterków szynki dojrzewającej (lub włoskiej prosciutto)
3-4 rzodkiewki
1 łyżeczka z górką majonezu
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz do smaku
do dekoracji: szczypiorek i kiełki rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny lub kiełki soi
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, przez około 10 minut. Obierz, odetnij 1/4 jajka (od góry) i delikatnie wydrąż żółtko. Odcięte kawałki jajka posiekaj w drobną kostkę. Rzodkiewki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj chrzan oraz majonez, przypraw solą oraz pieprzem, wymieszaj.
Wydrążone jajeczka owiń plastrami szynki; na jedno jajko – dwa krótkie lub jeden dłuższy plasterek szynki. Na talerzu rozłóż kiełki, wyłóż na nie owinięte jajka nadziewane pastą jajeczną. Udekoruj szczypiorkiem i rzodkiewką.
Smacznego
Uwaga!
Żeby jajka łatwiej wydrążyć poczekaj aż wystygną, możesz je nawet ugotować dzień wcześniej. Podetnij leciutko spód jajka, żeby stabilnie stało na talerzu.
Foto: Autorka
Leave a Reply