KUCHNIA

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami i kruszonką

To bardzo proste, szybkie, wilgotne i pyszne ciasto, do którego upieczenia chcę bardzo zachęcić pastedGraphic.png, tym  bardziej, że można do niego wykorzystać różne sezonowe owoce!!!

Składniki:
3 jajka, w temperaturze pokojowej
170 g cukru (około 3/4 szklanki )
350 g mąki pszennej (2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju 
310 g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
olejek zapachowy (Twój ulubiony)

Dodatkowo:
100 g truskawek
200 g malin
150  g jagód (borówka amerykańska)

Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki 
1 szklanka cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie kruszonki:
Do średniej miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzyj masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia (ja użyłam prostokątna  w rozmiarze 24×26 ale dobra będzie również kwadratowa o rozmiarach 24×24, ciasto będzie wyższe), wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę (najlepiej przez minimum 6-7 minut), na wysokich obrotach. Następnie do misy miksera z ubitymi jajkami zacznij wlewać cienką strużką olej. Masę jajeczną cały czas ubijaj przez kolejne 1 – 2  minuty, na wysokich obrotach. 
Teraz zmniejsz obroty miksera i dodaj cały jogurt i kilka kropli olejku zapachowego (u mnie cytrynowy), po 1 minucie ubijania wyłącz mikser.

Wsyp przesianą mąkę i  proszek  do pieczenia. Całość mieszaj  delikatnie za pomocą  szpatułki lub trzepaczki (nie korzystaj już z miksera), jedynie do momentu połączenia się składników (ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania). Odstaw przygotowane ciasto na 5 minut.

Ciasto przełóż do foremki. Poukładaj owoce równomiernie na cieście. Posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w opcji góra/dół przez około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasta po upieczeniu nie wyjmuj natychmiast z piekarnika, uchyl i zablokuj  drzwiczki drewnianą łyżką. Po 15 minutach otwórz je do połowy, a po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Następnie wyjmij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia. Podawaj obsypane świeżymi owocami malin i jagód i posyp cukrem pudrem.

Smacznego! 

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: