To bardzo proste, szybkie, wilgotne i pyszne ciasto, do którego upieczenia chcę bardzo zachęcić , tym bardziej, że można do niego wykorzystać różne sezonowe owoce!!!
Składniki:
3 jajka, w temperaturze pokojowej
170 g cukru (około 3/4 szklanki )
350 g mąki pszennej (2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju
310 g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
olejek zapachowy (Twój ulubiony)
Dodatkowo:
100 g truskawek
200 g malin
150 g jagód (borówka amerykańska)
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie kruszonki:
Do średniej miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzyj masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia (ja użyłam prostokątna w rozmiarze 24×26 ale dobra będzie również kwadratowa o rozmiarach 24×24, ciasto będzie wyższe), wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę (najlepiej przez minimum 6-7 minut), na wysokich obrotach. Następnie do misy miksera z ubitymi jajkami zacznij wlewać cienką strużką olej. Masę jajeczną cały czas ubijaj przez kolejne 1 – 2 minuty, na wysokich obrotach.
Teraz zmniejsz obroty miksera i dodaj cały jogurt i kilka kropli olejku zapachowego (u mnie cytrynowy), po 1 minucie ubijania wyłącz mikser.
Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub trzepaczki (nie korzystaj już z miksera), jedynie do momentu połączenia się składników (ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania). Odstaw przygotowane ciasto na 5 minut.
Ciasto przełóż do foremki. Poukładaj owoce równomiernie na cieście. Posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w opcji góra/dół przez około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasta po upieczeniu nie wyjmuj natychmiast z piekarnika, uchyl i zablokuj drzwiczki drewnianą łyżką. Po 15 minutach otwórz je do połowy, a po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Następnie wyjmij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia. Podawaj obsypane świeżymi owocami malin i jagód i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply