Chlebek wychodzi bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Przepis jest na duży bochenek chleba 🙂
Składniki:
750 g mąki 00 (takiej jak na pizzę)
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 płaska łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oleju (ja użyłam olej 3 ziarna Kujawski)
2 szklanki* ciepłej wody (36 – 37 stopni Celsjusza)
Wykonanie:
Do dużej miski (ja wsypuję do misy od robota, gdyż nim wyrabiam ciasto) wsyp przesianą mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, sól i wlej olej oraz wodę. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez 8 – 10 minut. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w domu jest chłodno to włóż je do lekko nagrzanego i zaraz potem wyłączonego piekarnika – temperatura nie wyższa niż 40 stopni.
Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto (około 1 minuty) i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte folią spożywczą. Nagrzej piekarnik na 220 stopni Celsjusza, wstaw żeliwny lub ceramiczny garnek z pokrywką (może też być naczynie żaroodporne z przykrywką), żeby się zagrzał. Wyrośnięte ciasto chlebowe wyłóż na stolnicę obsypaną mąką. Uformuj owal lub kulę, możesz zrobić nacięcia (ale nie jest to konieczne) i umieść ciasto w nagrzanym naczyniu, w którym chleb będzie się piekł. Posyp go lekko z wierzchu mąką, przykryj pokrywką.
Zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza, włóż chleb do piekarnika na środkową półkę z grzałką góra/dół. Piecz 35 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 – 25 minut. Podczas pieczenia możesz spryskać chleb wodą. Skórka będzie wówczas bardziej chrupiąca.
Upieczony chlebek od razu przełóż na kratkę cukierniczą do studzenia wypieków. Po około 30 minutach kiedy będzie już przestudzony możesz zacząć kroić. Przechowując przez kilka dni warto włożyć go do worka foliowego.
Smacznego 🙂
*Szklanka u mnie ma 250 ml
Foto: Autorka
Leave a Reply