Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej, przesiana
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
Składniki na piankę:
5 białek
200 g cukru kryształu
cukier wanilinowy
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40g)
125 ml oleju
rabarbar około 6-8 gałązek
4 -5 łyżek cukru
Wykonanie:
Piekarnik na grzej na 190 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części w proporcji 60% do 40%. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozprowadź równomiernie i przyklep. Wstaw do pieca i podpiecz na złoto przez około 20 min. Przestudź.
Umyty rabarbar pokrój w 1 cm kostkę. Zasyp 4 – 5 łyżkami cukru i odstaw.
Gdy spód już wystygnie, ubij białka, stopniowo dodając cukry. Cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli dodawaj budyniowy proszek, ciągle miksując. Zmniejsz obroty i wlej wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksuj chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą. Ponownie nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Budyniową piankę wyłóż na podpieczony spód. Następnie ułóż rabarbar. Na wierzch zetrzyj na tarce pozostałe ciasto (z zamrażalnika). Piecz około 30-40 min na złoto. Po ostygnięciu posyp wierzch cukrem pudrem.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply