Dzisiaj piekłam prosty, bez wyszukanych dodatków, placek z rabarbarem. Wyszedł taki, jak lubię – mięciutki, pyszny.
Przepis jest genialnie prosty, a ciasto chociaż wygląda skromnie, jest super smaczne. Polecam!
Składniki:
25 dkg masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru brązowego (można zastąpić białym)
1,5 szklanki mąki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
40 dkg rabarbaru
4 – 5 łyżek płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki – do posypania
2 łyżki czubate cukru brązowego (lub białego) – do posypania
cukier puder – do posypania
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
Do miski włóż masło, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Przełóż ciasto do formy. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar, posyp cukrem i płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz około 40-45 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni na wierzchu. Po wystudzeniu można je jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply