Uwielbiam cukinie, a tak przygotowana zachwyca nie tylko podniebienie ale też i oko. Dzięki aromatycznej, chrupiącej skórce z sera parmezan po prostu smakuje rewelacyjnie, aż nie chce się przestać jeść
Składniki:
1 szklanka startego sera Parmezan
1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu i tymianku
2-3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Przekrój cukinie wzdłuż na pół.
Do małej miski włóż rozmaryn, tymianek, starty ser parmezan i roztarty czosnek. Wszystko razem wymieszaj. Upewnij się że czosnek bardzo dobrze połączył się z pozostałymi składnikami, rozłóż przekrojone cukinie na pokrytej folią blaszce do pieczenia. Posmaruj cukinie olejem. Posól, popieprz do smaku.
Na wierzch cukinii połóż mieszankę z sera i ziół, po wierzchu posyp wędzoną papryką.
Piecz w piekarniku 180 stopni przez 25 minut.
Smacznego
Leave a Reply