KUCHNIA

Domowy zakwas z buraków

Zakwas jest naturalnym probiotykiem – zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego, możesz spożywać go na surowo. W takiej postaci to praktycznie samo zdrowie – jeszcze więcej witamin, składników odżywczych i cennych bakterii, wzmacnia krew, podnosi odporność i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Możesz pić go np. po szklance dziennie najlepiej rano przed śniadaniem lub zużyć do przygotowania barszczu wigilijnego.

Składniki:
1 kg buraków, obrane i pokrojone w plastry
1 łyżka soku z kiszonych ogórków lub kapusty
1 główka czosnku przekrojona w poprzek
8 liści laurowych
1/3 łyżeczki ziaren kolendry
1/3 łyżeczki ziaren kminku
10 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka z górką soli kamiennej
1 litr i 250 ml przegotowanej i przestudzonej wody

Dodatkowo:
Duży słoik lub naczynie kamionkowe
Gaza, ściereczka lniana lub ręcznik papierowy
Gumka recepturka
Zakręcana butelka lub słoik (o poj. min. 0,5 l)

Wykonanie:
Buraki obierz cienko ze skórki, pokrój je w plastry. Czosnek przekrój w poprzek, nie musisz go obierać, w ten sposób odda więcej aromatu. Gotowy zakwas i tak trzeba przed użyciem przecedzić.
Przygotuj solankę. Wodę wymieszaj z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), aż sól się rozpuści.
Na dno wyparzonego słoika wsyp połowę przypraw, 4 liście laurowe i 1/2 główki czosnku. Umieść ciasno buraki w słoiku. Na wierzch połóż drugą połowę główki czosnku, dodaj kolejne 4 liście laurowe i pozostałe przyprawy.
Zalej je przygotowaną solanką pod samą nakrętkę, płyn powinien dokładnie przykrywać buraki. Połóż zakrętkę na słoiku, ale nie zakręcaj jej – umożliwi to ujście wydzielającym się w procesie fermentacji gazom lub użyj gazę, ręcznik papierowy czy lnianą ściereczkę, przytrzymując ją gumką recepturką.
Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu na około 6 – 7 dni. Zaglądaj codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana musisz ją zebrać wyparzoną łyżką, a całość zamieszać, żaden z buraków nie powinien wystawać ponad powierzchnię wody – jeśli płyn odparuje to uzupełnij braki.
Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę oraz powinien być kwaskowaty, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw. Gotowy zakwas przecedź przez sito i za pomocą lejka przelej do czystej, wyparzonej butelki lub słoika. Zakręć nakrętką i przechowuj w lodówce do kilku tygodni.
Z buraków możesz zrobić sałatki czy surówki.
Smacznego 🙂

Notatka:
W razie gdyby pojawiła się pleśń to niestety ale powinnaś wylać zakwas.

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: