Pyszna słono-słodka i do tego fajnie chrupiąca sałatka.
W połączeniu z dressingiem czosnkowo-ziołowym jest naprawdę pyszna!
Można podać ją w salaterce lub indywidualnie na talerzu. Robię ją również czasami na lunch do pracy, bo zachowuje dość długo świeżość. Polecam
1/2 główki sałaty lodowej
1 – 2 piersi z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę lub na wąskie paski
3 pełne łyżki sera Feta, podzielony na mniejsze kawałki
100 g słodkich winogron czerwonych, przecięte na pół
100 g słodkich winogron zielonych, przecięte na pół
6 – 8 pomidorków koktajlowych, przecięte na pół
szczypiorek – opcjonalnie
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Do dekoracji:
Liście bazylii lub pietruszki
Wykonanie Sałatki :
Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę lub na wąskie paski . Posyp przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim mięso. Smaż na rumiano, przestudz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Na niej ułóż kawałki mięsa, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, winogrona i rozkruszony ser feta. Sałatkę polej przygotowanym sosem (przepis poniżej).
Opcjonalnie możesz posypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
„Sos Czosnkowy z Ziołami Włoskimi „
Składniki:
5 płaskich łyżek kwaśnej śmietany
5 płaskich łyżek majonezu
4 duże ząbki czosnku, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczkę ziół włoskich
sól i pieprz do smaku
Wykonanie Sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem.
Smacznego!
Leave a Reply