KUCHNIA

Zupa krem ze świeżego zielonego groszku z prażonymi migdałami

Zupa jest pyszna, bardzo prosta i szybka w wykonaniu, wystarczy przysłowiowy pstryk palcami i już jest gotowa do spożycia 🙂 Jest równie smaczna zrobiona z mrożonego zielonego groszku, jeśli świeżego nie ma jeszcze lub już w sprzedaży 🙂

Składniki:
2 łyżki masła
1 szklanka posiekanej szalotki
1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
1 pełna łyżka świeżych liści tymianku
2 litry bulionu (może być z domowej kostki bulionowej, przepis na mojej stronie, link poniżej)
500 g świeżego zielonego groszku (lub mrożony)
1 łyżeczka (15 ml) świeżo wyciśnięty sok z cytryny
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
1/2 łyżki domowej Vegety (przepis na mojej stronie, link poniżej)
2 łyżki śmietanki 35%
1/4 szklanki (50 ml) pokrojonych migdałów
Świeże gałązki tymianku – do dekoracji
Sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku

Dodatkowo:
125 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
oraz
Bułeczki „Scones z Boczkiem, Serem Cheddar I Szczypiorkiem”
Przepis: https://www.facebook.com/siaba777/photos/pcb.2179946575637176/2181320662166434

Wykonanie:
Przygotuj Bułeczki „Scones z Boczkiem, Serem Cheddar I Szczypiorkiem” z przepisu podanego powyżej.
Migdały upraż na suchej patelni.
125 g masła rozetrzyj (mikserem lub łyżką) na krem z odrobiną soli (do własnego smaku) z poszatkowanym drobno szczypiorkiem.
2 łyżki masła roztop na średnim ogniu w garnku w którym będziesz gotować zupę. Dodaj szalotkę i smaż przez 5 minut lub do momentu kiedy zaczyna się robić złocista. Dodaj ziemniaki, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie i bulion. Zwiększ temperaturę na wyższą i doprowadź do wrzenia. Zredukuj temperaturę, przykryj pokrywką gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Dodaj groszek. Zwiększ temperaturę do średniej, zdejmij pokrywkę i gotuj przez około 10 minut lub aż groszek będzie miękki. Zdejmij z pieca, wyciągnij listki laurowe i utrzyj zupę na krem (Purée) w garnku za pomocą ręcznego blendera.
Ponownie zagotuj na średniej mocy palnika, zamieszaj. Dodaj śmietankę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj w miseczce lub na gębokim talerzu, na wierzchu posyp uprażonymi migdałami i udekoruj gałązką świeżego tymianku. Koniecznie podawaj z bułeczką „Scones z Boczkiem, Serem Cheddar I Szczypiorkiem” oraz z wcześniej przygotowanym masłem szczypiorkowym do posmarowania bułki.
Smacznego ❤

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: