Twaróg i burak to przepyszne i zdrowe połączenie. Mega prosta, smaczna I tania pasta. Samo jej zrobienie jest bardzo łatwe i szybkie. Taka pasta doskonała jest nie tylko do pieczywa, ale również do krakersów, albo jako dip do maczania warzyw. Polecam, bo jest naprawdę bardzo smaczna 🙂
Składniki
200 g sera twarogowego
1 duży lub 2 mniejsze buraki, upieczony
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka (lub do smaku) chrzanu
2 – 3 ząbki czosnku, pokrojony na cząstki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo do dekoracji:
czarnuszka
koperek
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
Buraka zawiń w folię aluminiową i piecz 45 – 60 minut . Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Zimne obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Do blendera włóż pokrojone buraki, twaróg, czosnek, śmietanę, sok z cytryny, chrzan, poszatkowaną pietruszkę, sól i pieprz.
Zmiksuj wszystko na gładką masę. Spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Wstaw masę do lodówki, aby smaki się przegryzły na minimum 1 godzinę.
Podawaj z ulubionym pieczywem posmarowanym masłem i posyp czarnuszką oraz koperkiem.
Smacznego ❤
Leave a Reply