KUCHNIA

Cynamonowiec

Bardzo proste ciasto, które nie jest też drogie. Do tego raz, dwa – niczym dynię w karocę Kopciuszka – można je zamienić w efektowny wypiek. Ilości podane w tym przepisie stostuję na dużą blaszkę (35×28)

Składniki

1,5 szkl. cukru
4 jajka
290 g (standardowy słoiczek) dżemu – polecam porzeczkowy lub agrestowy
4 szkl. mąki
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
3-4 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki stołowej cynamonu

Wskazówki

Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, sodę, cynamon i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać dżem. Ponownie dokładnie wymieszać. na końcu dodać mleko. Ciasto piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 180-190°C. Czas pieczenia to ok. 50 minut (do suchego patyczka).

A jak przemienić ciasto w coś bardziej efektownego? Należy je przełożyć kawowym kremem i zrobić do niego polewę (idealnie pasuje taka z białej czekolady, ale może być tradycyjna)
Foto trophygeek / Foter / CC BY

O autorze

Dominika Mazur

W pierwszej kolejności żona i matka – tu na ziemi – trójki dzieci. Z wykształcenia polonistka. Fanka literatury i języka czeskiego, dobrej kuchni i robionej przez męża kawy. Autorka bloga meamanu.pl

Leave a Reply

%d bloggers like this: