Zawsze się udają, z tego przepisu wychodzą piękne, nie brązowieją, są białe. Można je wykorzystać do ciast lub deserów lub schrupać ot tak jak jest ochota
Składniki:
3 białka
150 g drobnego cukru do wypieków (używam proporcji 1 białko – 50 g cukru)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Wykonanie:
Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach (1 minutę). Dodaj sok z cytryny i nadal ubijaj. Następnie dodawaj po łyżce cukru, wciąż ubijając, aż zrobi się błyszcząca i gładka (około 8 10 minut). Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną końcówką i na papierze do pieczenia wyciskaj bezy, zachowując nieduże odstępy. Piecz je w temperaturze 90 stopni Celsjusza przez 60 minut, opcja termoobieg. Po upieczeniu bezy możesz zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, by nieco przeschły. Gotowe bezy, jak wystygną przełóż do szczelnego pojemnika, żeby zachowały swą chrupkość i świeżość na długo.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply