Znasz to uczucie, kiedy kawa domaga się słodkiego kompana, a tutaj w szafce i lodówce pusto? Zanim kawa zdąży wystygnąć możesz zrobić czekoladowe kulki. Są nie tylko błyskawiczne w przygotowaniu (w zależności od tempa pracy zrobisz je w 5 do 10 minut), ale też pyszne, a nawet najlepsze na świecie – jak twierdzą autorki książki Food Pharmacy Przepisy, z której pochodzi receptura 🙂
Składniki na 10-15 kulek:
7 świeżych daktyli bez pestek
200 ml płatków owsianych
3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
2 łyżki kakao (najlepiej surowego – raw)
50 ml wiórków kokosowych + ok. 100 ml do obtoczenia
szczypta soli
łyżka zimnej kawy
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj (ja robię to w blenderze). Z ciasta uformuj małe kulki i obtocz w wiórkach kokosowych. Jeżeli ci jakieś zostaną przechowuj je w lodówce 🙂 Kulki można mrozić.
Dzień dobry,
właśnie skończyliśmy robić Pani kulki. Niestety, pojawił się problem po zblendowaniu wszystkich składników – nie sposób było uformować z nich kulki. Wszystko było zdecydowanie zbyt sypkie. Czy na pewno wszystkie wymagane składniki zawarła Pani w swoim przepisie?
Pozdrawiam,
JW
Dzień dobry. Czasami i u mnie pojawia się ten problem i składniki nie chcą się połączyć. Wtedy dolewam trochę więcej zimnej kawy lub wody i to wystarcza, żeby masa uzyskała pożądaną konsystencję. Pozdrawiam 🙂