KUCHNIA

Chlebek owocowy

Dziś dzielę się przepisem na popularny na Wyspach Brytyjskich chlebek owocowy. Pięknie pachnie pomarańczami. Pasuje do kawy albo gorącej herbaty z mlekiem lub cytryną. Bardzo poprawia nastrój w chłodne i deszczowe dni 🙂

Składniki:

225 g mąki (u mnie biała orkiszowa)
115 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
starta skórka z 1 dużej pomarańczy
170 ml soku z pomarańczy
2 jajka – rozbełtane
75 g masła albo margaryny – rozpuszczonych
115 g świeżej (ewentualnie suszonej) żurawiny albo borówek
50 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180o Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i posyp mąką.
  2. Przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do miski.
  3. Dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
  4. Zrób zagłębienie na środku i dodaj sok pomarańczowy, jajka i tłuszcz. Mieszaj delikatnie tylko do połączenia składników; ciasta nie wolno mieszać zbyt długo i intensywnie.
  5. Dodaj owoce i orzechy, delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż masę do przygotowanej blaszki i piecz do suchego patyczka przez 45 – 50 min.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 min, a potem wyjmij z blaszki i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Chlebek można podawać opieczony w tosterze, z masłem lub kremowym serkiem i dżemem.

 

Przepis pochodzi z książki Carole Clements The Complete Book of Baking.

Foto: Tom Ellis/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

 

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: