Dziś dzielę się przepisem na popularny na Wyspach Brytyjskich chlebek owocowy. Pięknie pachnie pomarańczami. Pasuje do kawy albo gorącej herbaty z mlekiem lub cytryną. Bardzo poprawia nastrój w chłodne i deszczowe dni 🙂
Składniki:
225 g mąki (u mnie biała orkiszowa)
115 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
starta skórka z 1 dużej pomarańczy
170 ml soku z pomarańczy
2 jajka – rozbełtane
75 g masła albo margaryny – rozpuszczonych
115 g świeżej (ewentualnie suszonej) żurawiny albo borówek
50 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 180o Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i posyp mąką.
- Przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do miski.
- Dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
- Zrób zagłębienie na środku i dodaj sok pomarańczowy, jajka i tłuszcz. Mieszaj delikatnie tylko do połączenia składników; ciasta nie wolno mieszać zbyt długo i intensywnie.
- Dodaj owoce i orzechy, delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do przygotowanej blaszki i piecz do suchego patyczka przez 45 – 50 min.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 min, a potem wyjmij z blaszki i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Chlebek można podawać opieczony w tosterze, z masłem lub kremowym serkiem i dżemem.
Przepis pochodzi z książki Carole Clements The Complete Book of Baking.
Foto: Tom Ellis/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Leave a Reply