Zachodzicie czasami w głowę co przygotować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły? Ja często, szczególnie wtedy, kiedy kanapki wracają nierozpakowane do domu. Ciasteczka owsiane z orzechami to dobra alternatywa dla nudnych kanapek. Płatki owsiane są bogate w witaminy i minerały, zawierają dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a razem z pełnoziarnistą mąką dostarczą dzieciom potrzebnego błonnika. Orzechy od dawna, niezależnie od przemijających mód, zaliczają się do super żywności (superfoods), bo w swoim składzie zawierają wyjątkowo cenne dla zdrowia składniki.
Do śniadaniówki oprócz ciastek wkładam dodatkowo jabłko albo winogrona i jeszcze się nie zdarzyło, żeby taki zestaw wrócił nietknięty do domu 🙂 Polecam.
Składniki:
100 g daktyli bez pestek
1 szklanka orzechów (laskowych, nerkowca, włoskich)
160 g masła
200 ml gorącej wody
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki gryczanej, orkiszowej pełnoziarnistej lub innej
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
Wykonanie:
- Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę.
- Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
- Masło rozpuścić w rondelku.
- Do masła dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką.
- Przelać masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25 na 35 cm i piec w temperaturze 180oC około 30 minut.
- Po wystudzeniu kroić w kwadraty.
Przepis (z niewielkimi moimi modyfikacjami) pochodzi z książki Julity Bator Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy.
Polecam też przepisy na bardzo czekoladowe batoniki z płatkami owsianymi oraz ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi.
Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska
Leave a Reply