Najlepsze i najpyszniejsze ciasto z czereśniami, jakie jadłam do tej pory, z polewą migdałową, po prostu pycha!
Składniki na ciasto:
220 g mąki pszennej luksusowej
170 g cukru
1/2 szklanka maślanki
1/2 szklanka jogurtu (ja użyłam greckiego)
1/2 szklanka roztopionego masła
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
320 g czereśni, świeże (lub z kompotu),
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Dodatkowo do dekoracji:
czereśnie – wydrylowane i przepołowione
płatki migdałów
Składniki na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 – 4 łyżki śmietany 35 %
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 177 stopni Celsjusza. Keksówkę skrop olejem (spód i boki) i wyłóż papierem do pieczenia.
W dużej misce ubij razem jajka, jogurt, maślankę, roztopione masło, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Ubijaj na średniej mocy miksera, przez kilka minut, aż jajka będą dobrze ubite.
W osobnej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki przesiej, dodaj do masy jajecznej i ubijaj na średnich obrotach przez około 1 minutę, aż do połączenia się składników.
Wypestkuj czereśnie, a następnie pokrój je w ćwiartki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, a potem dodaj do ciasta wraz z plasterkami migdałów. Zachowaj garść czereśni i migdałów. Przełóż ciasto do foremki i wyłóż pozostałe wiśnie i migdały na jego wierzch.
Piecz 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia około 10 minut, po czym przełóż z foremki na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Polej przygotowanym lukrem i udekoruj przepołowionymi czereśniami i płatkami migdałów.
Wykonanie lukru:
W dużej misce zmiksuj razem cukier, ekstrakt z migdałów i śmietankę na gładką konsystencję.
Notatka:
Ciasto można przechowywać kilka dni, bez lukru, zawinięte w folię spożywczą. Lukrem polać i udekorować czereśniami i migdałami minimum 30 minut przed podaniem.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply