KUCHNIA

Ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe – pyszne i proste w przygotowaniu – przywiozłam ze szpitala razem z moim nowo narodzonym synkiem. To było parę (a nawet paręnaście) ładnych lat temu, ale ciasto cieszy się w naszej rodzinie niesłabnącą popularnością zarówno w deszczowe listopadowe dni, jak i w ciepły wakacyjny czas.

Składniki:

10-13 dag drożdży
1 ½ szklanki mleka
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
6 jaj
1 kg mąki
1 łyżka spirytusu (niekoniecznie)
1 kostka masła
3 łyżki oleju lub oliwy
10 dkg drobnych rodzynek, ewentualnie inne bakalie

  1. Mleko podgrzać do temperatury ok. 40oC, dodać ½ szklanki cukru, drożdże i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
  2. W większym pojemniku wymieszać jajka z 1 ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Gdy drożdże podrosną dodać je do masy z jaj i cukru i odstawić na 3 do 8 godzin.
  3. Gdy zaczyn już się odstoi zamieszać go i dodawać kolejno, wyrabiając za pomocą elektrycznego miksera: mąkę, spirytus, stopione i przestudzone masło oraz olej. Na końcu dodać bakalie.
  4. Ciasto przełożyć do nasmarowanych masłem i wysypanych mąką blach i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC.

Foto: Natalia Karpińska

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: