KUCHNIA

Cukinia zapiekana z ziołami i parmezanem

Uwielbiam cukinie, a tak przygotowana zachwyca nie tylko podniebienie ale też i oko. Dzięki aromatycznej, chrupiącej skórce z sera parmezan po prostu smakuje rewelacyjnie, aż nie chce się przestać jeść ?

Składniki:

3 średnie cukinie

1 szklanka startego sera Parmezan

1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu i tymianku

2-3 łyżki oleju

1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Przekrój cukinie wzdłuż na pół.

Do małej miski włóż rozmaryn, tymianek, starty ser parmezan i roztarty czosnek. Wszystko razem wymieszaj. Upewnij się że czosnek bardzo dobrze połączył się z pozostałymi składnikami, rozłóż przekrojone cukinie na pokrytej folią blaszce do pieczenia. Posmaruj cukinie olejem. Posól, popieprz do smaku.

Na wierzch cukinii połóż mieszankę z sera i ziół, po wierzchu posyp wędzoną papryką.

Piecz w piekarniku 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego ❤

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: