To danie łatwo przygotować. Lista składników jest wprawdzie dość długa, ale większość pozycji zajmują przyprawy. One są tu bardzo ważne. Dlatego też podaję ich dokładne proporcje. Choć zwykle tego nie robię, bo sama używam przypraw na oko, na czuja czy ile się sypnie.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula albo 2 mniejsze
- 2 średnie marchewki
- 2 garście żółtej fasolki szparagowej
- 1 nieduża cukinia
- kilkanaście średnich pieczarek
- 1–2 szklanki mleka sojowego
- 1–2 łyżki mąki ryżowej lub innej
PRZYPRAWY:
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry (do dostania np. w Lidlu)
- 1 łyżeczka kurkumy
- ¼–½ łyżeczki imbiru
- ¼–½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
Przygotowanie:
- Do rozgrzanego garnka wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzucić mięso. Dusić przez chwilę. Dodać sól, pieprz ziołowy, majeranek i czosnek. Znów dusić przez dłuższą chwilę.
- Marchewki pokroić w kostkę, a fasolkę w słupki. Dodać do mięsa. Dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Cukinię i pieczarki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dusić przez 5–10 minut wciąż na małym ogniu pod przykryciem.
- Wszystko zalać mlekiem sojowym, tak żeby w miarę przykrywało zawartość garnka. Gotować na nieco większym ogniu kilka minut.
- Dodać resztę przypraw i gotować znów na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane. Zaciągnąć najlepiej mąką ryżową, żeby sos był gęstszy.
- Dobrze smakuje z brązowym ryżem.
Foto: Autorka
Leave a Reply