KUCHNIA

Ćwiartki kurczaka pieczone z pietruszką

Upiec można oczywiście kurczaka w całości, albo udka, czy podudzia. Kurczak jest smaczny, ale pietruszki… DOSKONAŁE! Ilość kurczaka należy dostosować do ilości chętnych na obiad 😉

Składniki
4 ćwiartki kurczaka
7-8 średniej wielkości umytych i obranych pietruszek*
5-7 ząbków czosnku (nie obierać!)
2 cebule

Marynata

5 łyżek oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego (niekoniecznie)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego kminku
0,5 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki soli (jeśli nie dajemy sosu sojowego, soli należy dać więcej)

Wskazówki

Do miseczki wlać olej, oliwę, sos sojowy, wycisnąć czosnek i wsypać wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. Marynatę zostawić na 10 minut, w tym czasie umyć i osuszyć kawałki kurczaka. Nasmarować kurczaka i korzenie pietruszki marynatą, włożyć do miski, wrzucić ząbki czosnku i cebulę (obrana i pokrojoną w ósemki), zakryć folią spożywczą i schować na min. pół godziny (jeśli się nigdzie nie spieszycie, to może być i godzina, i dwie 🙂

Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, przykryć. Włożyć do zimnego piekarnika, temperaturę pieczenia ustawić na 180°C. Piec około 90 minut. W trakcie pieczenia kurczaka trzeba kilka razy polać wytapiającym się tłuszczem. A po ok. 60 minutach można go odkryć, aby skórka ładnie się przyrumieniła.

*Jeśli ilość osób przy obiadowym stole to więcej niż 8 osób, to radzę wrzucić więcej pietruszek. Może być bitwa 😉

mccun934 / Foter / CC BY

O autorze

Dominika Mazur

W pierwszej kolejności żona i matka – tu na ziemi – trójki dzieci. Z wykształcenia polonistka. Fanka literatury i języka czeskiego, dobrej kuchni i robionej przez męża kawy. Autorka bloga meamanu.pl

Leave a Reply

%d bloggers like this: