Bardzo proste ciasto, które nie jest też drogie. Do tego raz, dwa – niczym dynię w karocę Kopciuszka – można je zamienić w efektowny wypiek. Ilości podane w tym przepisie stostuję na dużą blaszkę (35×28)
Składniki
1,5 szkl. cukru
4 jajka
290 g (standardowy słoiczek) dżemu – polecam porzeczkowy lub agrestowy
4 szkl. mąki
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
3-4 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki stołowej cynamonu
Wskazówki
Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, sodę, cynamon i olej. Dokładnie wymieszać. Dodać dżem. Ponownie dokładnie wymieszać. na końcu dodać mleko. Ciasto piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 180-190°C. Czas pieczenia to ok. 50 minut (do suchego patyczka).
A jak przemienić ciasto w coś bardziej efektownego? Należy je przełożyć kawowym kremem i zrobić do niego polewę (idealnie pasuje taka z białej czekolady, ale może być tradycyjna)
Foto trophygeek / Foter / CC BY
Leave a Reply