Wraz z rozpoczynającym się Adwentem, zaczęło się przygotowanie do
Świąt Bożego Narodzenia w naszym domu. Codziennie chodzimy na Roraty.
Tradycją stało się już u nas wspólne pieczenie pierniczków, a
potem lukrowanie ich według własnego pomysłu.
Podam przepis na bardzo proste i smaczne pierniczki.
Pierniczki miodowe:
składniki na 50-60 sztuk
75 g masła
250 g miodu
125 g cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Przygotowanie:
W rondlu stopić mało, cukier i miód. Wystudzoną masę miodową wlać
do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników
wraz z jajkiem dodać do masy.
Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny, żeby
leżakowało. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Z ciasta wycinać
pierniczki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Wystudzić
i lukrować.
Zapakować w folię i rozdawać jako słodkie prezenty.
Smacznego!
Foto autorki.
Leave a Reply