Ten deser to trochę alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Jest wegański i bezglutenowy. Kremowy i sycący. W przepisie są podane składniki, częściowo do wyboru według uznania, a ilości nie ma wcale. Bo wszystko zależy od tego, co komu smakuje i ile deseru chce się przygotować.
Składniki:
- kasza jaglana
- miód albo syrop klonowy
- kakao
- przyprawy – do wyboru według uznania: cynamon, wanilia, olejek waniliowy albo migdałowy, likier amaretto…
- mleko roślinne albo woda
- dodatki – do wyboru według uznania: prażone płatki migdałowe, jagody goji, wiórki kokosowe, rodzynki… (opcjonalnie)
- Kaszę ugotować, a nawet rozgotować z nieco większą ilością wody. Podzielić ją na dwie części.
- Do jednej części dodać kakao i miód albo syrop klonowy. W takiej ilości, żeby po zmiksowaniu masa była wyraźnie czekoladowa i słodka. I dokładnie zmiksować. Jeśli masa jest za gęsta, dodać odpowiednią ilość mleka roślinnego albo wody.
- Do drugiej części dodać miód albo syrop klonowy. W takiej ilości, żeby po zmiksowaniu masa była słodka. A potem według uznania cynamon, wanilię, olejek waniliowy/migdałowy, likier amaretto… W takiej ilości, żeby po zmiksowaniu masa miała pożądany smak. I dokładnie zmiksować. Jeśli masa jest za gęsta, dodać odpowiednią ilość mleka roślinnego albo wody.
- Gotowe masy przełożyć warstwami do pucharków. Można posypać prażonymi płatkami migdałowymi, jagodami goji, wiórkami kokosowymi, rodzynkami albo ozdobić w inny sposób.
PS. Inny sposób na „budyń” z kaszy jaglanej? Kaszę rozgotować, dodać do niej pokrojonego na dość małe kawałki miękkiego ananasa i trochę cynamonu, a potem dokładnie zmiksować. W razie potrzeby dodać mleka roślinnego albo wody.
SMACZNEGO!
Foto: Marco Verch/Flickr/CC BY 2.0
Uwielbiam kaszę!!! Mogłabym taki deser jeść nawet co drugi dzień 😉 Ale oczywiście taki deser nie obejdzie się bez doskonałej kawy 😉