Często w przepisach na wypieki i desery pojawia się ekstrakt (esencja) z wanilii. Zrobienie go jest bardzo proste, potrzebne są tylko dwa składniki. Wychodzi taniej niż kupno gotowego, więc po co przepłacać skoro aromat domowego ekstraktu jest nieprzeciętny, a sam produkt najwyższej jakości?
Składniki :
3 – 4 duże laski wanilii
1 szklanka wódki 40 % (może też być brandy lub rum, z rumem esencja wyjdzie słodsza)
Dodatkowo:
szklana buteleczka, zakręcany słoiczek lub karafka z zamknięciem
Wykonanie:
Każdą laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, tak aby ziarenka były widoczne. Przełóż do butelki, słoika lub innego zamykanego pojemnika i zalej wódką. Zamknij i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (ale nie w lodówce). Raz na jakiś czas należy potrząsnąć butelką. Wraz z czasem ekstrakt będzie nabierał aromatu i ciemnego koloru. Po 8 tygodniach osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia. Dojrzały ekstrakt z wanilii ma kolor mocnej herbaty. Po częściowym zużyciu warto uzupełnić go wódką 😉
Dla wzmocnienia aromatu możesz również dodać kolejne laski wanilii, im ich więcej, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy!!!
Domową esencję waniliową można przechowywać kilka lat.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply