Każda gospodyni może i powinna sama zrobić domową wegetę. Z poniższych proporcji uzyskałam 500g mieszanki.
- 1,5 kilograma marchwi
- 300g pietruszki
- 400g selera
- 1 spory por (jasna część)
- 2 ostre papryczki
- spory pęczek świeżego lubczyku (może być torebka suszonego)
- spory pęczek natki pietruszki
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 3-4 łyżeczki kurkumy
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i potnij na drobne paseczki – ja używam do tego skrobaczki do warzyw. Ja wszystkie warzywa zmieliłam w maszynce elektrycznej.
Pora rozetnij wzdłuż, umyj i potnij wzdłuż na cienkie paski. Natkę i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki z łodyg.
Świeże zioła i warzywa susz na suszarce do warzyw w temperaturze 70°C, aż staną się zupełnie suche i sztywne ( mnie trwało to ok 8 godzin). Można też suszyć w piekarniku, w temperaturze 70 stopni. Suszyłam dwa dni.
Przełóż je do malaksera lub blendera razem z przyprawami zielem angielskim, pieprzem i solą morską.
Zmiksuj całość dokładnie, ale tak, by nie powstał pył, a raczej drobniutko posiekane warzywa.
Dodaj kurkumę, wymieszaj i przełóż do pięknego szklanego słoja.
Pięknie pachnie, zupa smakuje wyśmienicie, bez polepszaczy i konserwantów. Koszt – warzywa plus zużyty gaz przy suszeniu.
Polecam!
Like this:
Like Loading...
Leave a Reply