KUCHNIA

Ekspresowe ciasteczka bezowe z kokosem i orzechami

Ciasteczka bez mąki !!! Zostało Ci trochę białek z pieczenia lub gotowania ?…Przygotuj pyszne ciasteczka 🙂

Składniki:
150 g białek – około 4 duże jajka
2 łyżki wiórków kokosowych
150 g cukru trzcinowego drobnego
375 g zmielonych dowolnych orzechów (można użyć mieszane)
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej na 175°C.
1/3 szklanki posiekanych orzechów odłóż na bok, do udekorowania ciasteczek.
Białka ubij z solą na lekką pianę (około 30 sekund), teraz zacznij dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce z 1 minutowym odstępem pomiędzy każdą. Ubijaj na najwyższych obrotach, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (mi zajęło to około 10 minut).
Do ubitych na sztywno białek wsyp wiórki kokosowe i zmielone orzechy. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
Porcję ciastka wyłóż łyżką (2 łyżki na ciastko) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w małych odstępach pomiędzy każdym ciastkiem. Na każde ciastko połóż odrobinkę wcześniej zmiksowanych odłożonych na bok orzechów.
Wstaw do piekarnika i piecz około 15 – 20 minut (do zarumienienia). Wyjmij z piekarnika. Pozostaw na blaszce do przestygnięcia i dopiero po tym czasie zdejmij je z blaszki na kratkę do studzenia ciastek.
Smacznego!

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: