To szybki i lekki deser, powstały z galaretki i mleka. Bez pieczenia, bez wyszukanych składników. Proponuję wszystkim lubiącym desery z galaretkami
Składniki:
4 galaretki najlepiej różnego koloru
3 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
500 ml mleka
łyżka ekstraktu z migdałów lub kilka kropli olejku (można zastąpić waniliowym czy kokosowym)
Dodatkowo do dekoracji:
150 – 200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru
listki mięty
Wykonanie:
Galaretki rozpuść w 300 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia. (Galaretka musi pozostać płynna). W garnuszku zagotuj mleko z cukrem i olejkiem a następnie odstaw do przestudzenia. W 300 ml gorącej (nie wrzącej) wodzie rozpuść żelatynę najlepiej łyżka po łyżce a następnie odstaw do przestudzenia. Gdy mleko przestygnie wlej do niego schłodzoną ale płynną żelatynę.
W naczyniu żaroodpornym prostokątnym o wymiarach nie mniejszych niż 31 x 12 wyłożonym folią spożywczą wlej pierwszą galaretkę i wstaw ją do lodówki do stężenia na około 30 minut. Na stężałą galaretkę wlej szklankę mleka z żelatyną i ponownie włóż do lodówki do schłodzenia. W ten sposób postępuj, aż do wykorzystania wszystkich galaretek. Wylewając na przemian galaretkę i mleko powstają 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleczne. Po całkowitym schłodzeniu wyjmij z naczynia układając na jej wierzchy deskę i razem odwracając je do góry nogami. zdejmij folię i pokrój w kwadraty.
Udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply