KUCHNIA

Galette ze śliwkami, migdałami i cynamonem

To boskie ciasto….. rustykalna tarta, niedbale złożona, bajecznie chrupiące kruche ciacho, do którego przygotowania nie potrzebujesz żadnej formy 😉 Jak na rustykalną tartę przystało, jej doskonałość tkwi w braku nie doskonałego wyglądu. Pachnie wspaniale maślano i smakuje niebiańsko! Galette najlepiej podawać jeszcze ciepłe 🙂

Składniki na Ciasto:
240 g mąki pszennej
150 g masła
70 g cukru pudru
1 żółtko z dużego jajka
2 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
550 g śliwek, wypestkowane i pokrojone w ósemki lub na pół jak są małe
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki płatków migdałowych
1 małe, rozkłóconej jajko (do wysmarowania ciasta)
1 łyżka cukru pudru (do posypania tarty)

Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtko i 2 łyżki wody. Zagnieć szybko ciasto ręcznie lub w robocie stacjonarnym z końcówką jak łopatka. Ciasto wyłóż na blat kuchenny, na papier do pieczenia. Rozwałkuj na 1/2 cm w kształt koła, przenieś z papierem na blaszkę do pieczenia i wstaw blaszkę do lodówki na 15 minut.
W tym czasie, ze śliwek usuń pestki i pokrój je na pół lub ósemki. Do śliwek dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier brązowy, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszaj. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Środek okręgu posyp bułką tartą, na środek wyłóż śliwki, zostawiając około 3-4 cm do brzegu ciasta. Brzeg ciasta zwiń do środka niedbale, na śliwki, lekko dociskając. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem i całość posyp płatkami migdałowymi. Tartę schłodz ponownie w lodówce przez około 20 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (grzałka góra-dół) i piecz około 40 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Po upieczeniu tartę posyp cukrem pudrem.
Podawaj najlepiej na ciepło.
Smacznego ❤

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: