KUCHNIA

Gołąbki po cygańsku. Bez zawijania!

Składniki na masę mięsną:

1/2 główki kapusty 
1/2 kg mielonego mięsa z karkówki
1 szklanka ryżu
1 łyżka słodkiej papryki
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majeranku 
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli i pieprzu
olej do smażenia 

Składniki na sos:

750 ml bulionu (możesz zrobić z domowej kostki rosołowej)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka cukru
1/2 szklanki  śmietanki 35%
1/2 łyżeczki soli i pieprzu  

Wykonanie:

Nagrzej  piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W małej misce, rózgą kuchenną wymieszaj wszystkie składniki na sos, aż do ich połączenia. Odstaw. Ugotuj ryż na pół twardo (około 8 minut). Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i odstaw. 1/2 główki  kapusty utrzyj na tarce. W dużej misce wymieszaj  ją z mięsem, jajkami, natką pietruszki, majerankiem, ryżem i usmażoną wcześniej cebulką,  dodaj  łyżkę papryki, bułkę tartą  oraz łyżeczkę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je wcześniej przygotowanym  sosem, tak by całkowicie je przykrył. Wstaw do piekarnika  i zapiekaj przez godzinę, aż jedna trzecia sosu odparuje. Podawaj  z chlebem, makaronem, z ziemniakami – jak chcesz i lubisz i  z  ulubioną sałatą.

Smacznego!

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: