Składniki na masę mięsną:
1/2 główki kapusty
1/2 kg mielonego mięsa z karkówki
1 szklanka ryżu
1 łyżka słodkiej papryki
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majeranku
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli i pieprzu
olej do smażenia
Składniki na sos:
750 ml bulionu (możesz zrobić z domowej kostki rosołowej)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka cukru
1/2 szklanki śmietanki 35%
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W małej misce, rózgą kuchenną wymieszaj wszystkie składniki na sos, aż do ich połączenia. Odstaw. Ugotuj ryż na pół twardo (około 8 minut). Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i odstaw. 1/2 główki kapusty utrzyj na tarce. W dużej misce wymieszaj ją z mięsem, jajkami, natką pietruszki, majerankiem, ryżem i usmażoną wcześniej cebulką, dodaj łyżkę papryki, bułkę tartą oraz łyżeczkę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je wcześniej przygotowanym sosem, tak by całkowicie je przykrył. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez godzinę, aż jedna trzecia sosu odparuje. Podawaj z chlebem, makaronem, z ziemniakami – jak chcesz i lubisz i z ulubioną sałatą.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply