Składniki na 2-4 osoby
1/2 bakłażana
8 średnich brukselek
1 batat (słodki ziemniak)
1 puszka mleka kokosowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 -3 cm kłącza imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 nasion kopru włoskiego
olej koksowy do smażenia
kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego
1/3 łyżeczki kurkumy
sok z 1/2 cytryny
sezam uprażony do dekoracji
bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
czarny lub brązowy ryż do serwowania
Przygotowanie:
Bataty obierz ze skórki i pokrój w kostkę ok. 1,5 cm. Skrop oliwą, dopraw solą i upiecz w temp. 190 stopni przez ok. 15 minut.
Brukselkę obierz z zewnętrznych liści i przekrój na 4 części. Imbir zetrzyj na drobnej tarce, czosnek potnij w cienkie paseczki a cebulkę w kwadraciki ok. 2 cm lub piórka.
Bakłażana potnij w kostkę dopraw sola i podsmaż na oleju koksowym. Odstaw.
Do patelni lub głębszego garnka dodaj łyżkę oleju kokosowego i podsmażaj brukselkę, jak zmięknie dodaj mleko koksowe, nasiona kopru, cynamon i kurkumę. Po chwili dodaj czosnek oraz imbir i cebulkę. Podduś 2-3 minuty aż brukselka będzie al dente. Dopraw sola, gałką muszkatołową i posmakuj. Dodaj wcześniej podsmażonego bakłażana, upieczone bataty, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i serwuj z ugotowanym ryżem, listkami bazylii oraz uprażonym sezamem lub czerwonym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo.com. Autor wyraził zgodę na jego publikację.
Leave a Reply