Przepis na herbatniki digestive jest tak prosty, że warto do ich przygotowania zaprosić dzieci. Na pewno sobie poradzą i będą miały dużo uciechy zdobiąc swoje wypieki.
Ciasto na herbatniki można wykonać ręcznie, albo używając malaksera, Thermomixa lub innej sprytnej maszyny.
Składniki (na 24 herbatniki o średnicy 6,5 cm):
150g zimnego masła
200g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej
130g płatków owsianych błyskawicznych
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
70g drobnego cukru trzcinowego
2 do 4 łyżek mleka (może być roślinne)
polewa czekoladowa lub lukier (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W dużej misce połącz palcami masło, mąkę i płatki owsiane do uzyskania konsystencji dużych okruchów.
- Dodaj sodę i cukier i wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj 2 łyżki mleka i zrób z ciasta jednolitą kulę. Jeżeli jest taka potrzeba dodaj więcej mleka, ale nie za dużo, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.
- Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość około 2 cm, owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Chłodne ciasto rozwałkuj na posypanym mąka podłożu na grubość 1 cm.
- Wykrawaj okrągłe ciastka i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej wysmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia.
- Jeżeli chcesz ozdób herbatniki odciskając na nich dekoracyjne wzory za pomocą gotowych pieczątek, albo np. noża.
- Wstaw blachę do lodówki na 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 170°C.
- Piecz herbatniki przez 12 – 15 minut do czasu aż brzegi zaczną zmieniać kolor na złoto-brązowy. Jeżeli ciastka nie chcą się upiec (jak to było u mnie) zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C.
- Ostudź ciasteczka na kratce. Po ostudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku. Możesz je też pokryć lukrem albo czekoladową polewą.
Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska
Leave a Reply