KUCHNIA

Hummus

Pierwszy mój hummus kupiony był w sklepie. Smak od razu przypadł mi do gustu. Sposób, w jaki podał go mój kochany mąż, również bardzo mi odpowiadał. Hummus znikł błyskawicznie i następnego dnia również mieliśmy go kupić. Niestety lub… na szczęście już go nie było. Na szczęście… ponieważ postanowiliśmy zrobić go sami. Znaleźliśmy kilka przepisów i postanowiliśmy je wypróbować. A receptur na hummus jest naprawdę mnóstwo. Trudno było się zdecydować, którą sprawdzamy najpierw. Po paru próbach, stworzyliśmy własną. Ale każdemu, kto chce zrobić hummus samodzielnie proponuję wybranie kilku przepisów i… pokombinowanie. Ja miałam wyjątkową możliwość skorzystania z doświadczenia mojego męża – jadł hummus w Izraelu, w różnych miejscach – dzięki temu mógł mi podpowiedzieć, co jeszcze mogę zmienić i poprawić. Jeśli ktoś z hummusem nie miał wcześniej styczności, niech próbuje przepisy dostosować do swojego smaku.

Przepis Claudii Roden z książki Arabesque

Składniki
250g ciecierzycy, namoczonej wcześniej przez noc w zimnej wodzie
Sok z dwóch cytryn
3 łyżki tahini
3 rozgniecione ząbki czosnku
sól
4 łyżki oliwy z oliwek
Do dekoracji:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
2 gałązki pietruszki drobno posiekanejWskazówkiCiecierzycę wypłukać i gotować w świeżej wodzie przez około godzinę lub do miękkości. Odcedzić, ale zostawić sobie wodę, w której gotowała się ciecierzyca.

Zmiksować ciecierzycę w blenderze (lub zmielić w maszynce) z sokiem z cytryny, tahini, ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, solą. Dodać tyle płynu z gotowania, aby uzyskać kremową konsystencję.

Podawać na płaskim talerzu, przyozdobionym oliwą z oliwek, zmielonymi przyprawami (papryką i kminkiem) i odrobiną pietruszki.

Podawać z ciepłym chlebem pita.

Claudia Roden jest najbardziej znaną środkowowschodnią autorką książek kucharskich i antropologiem kultury.

Przepis Janny Gur

Składniki

0,5 kg ciecierzycy
1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka tahini
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
Sól do smaku

Wskazówki

Ciecierzycę moczyć przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem jednej łyżki sody oczyszczonej. Odcedzić i wypłukać ciecierzycę, a następnie gotować ją w dużym garnku. Woda ma przykrywać ciecierzycę o centymetr. Dodać pozostałą sodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 do 3 godzin  aż ciecierzyca będzie bardzo miękka. Odcedzić, ale zostawić nieco wody z gotowania .

Umieścić ciecierzycę w blenderze lub malakserze, dodać tahini i miksować aż będzie prawie gładka. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać kilka łyżek płynu pozostałego z gotowania. Doprawić cytryną, czosnkiem i solą.

Opcje
Hummus w stylu galilejskim: odłożyć 1 szklankę gotowanej ciecierzycy. Resztę utrzeć z tahini, cytryną i czosnkiem na purée. Na koniec wmieszać całe ziarna, lekko je zgniatając – tak, aby wyraźnie wyczuwalna była tekstura.

Janna Gur proponuje również ugotowanie większej ilości ciecierzycy i zamrożenie jej w małych porcjach (wraz z płynem z gotowania).

Janna Gur jest znawczynią kuchni izraelskiej, żydowskiej i autorką „The Book of New Israeli Food”. Janna urodziła się i wychowała w byłym ZSRR i wyemigrowała do Izraela w 1974 roku.

Przepis Trevora Grahama

Składniki

1 puszka ciecierzycy (400g)
1 szklanka tahini
2 do 3 cytryny, w zależności od tego, jak bardzo są soczyste
2 do 3 ząbków czosnku
sól
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka kminku
oliwa z oliwek do dekoracji, musi być dobrej jakości
słodka papryka
natka pietruszki

Wskazówki

Gotować ciecierzycę minimum pół godziny. Po ugotowaniu musi się dać łatwo zgnieść między palcami. Łyżką cedzakową odsączyć ugotowaną ciecierzycę do blendera, odkładając na bok wodę z gotowania i niewielką ilość całych ziaren.

Dodać połowę soku z cytryny, czosnek, kminek, sól i pieprz. Miksować co najmniej jedną minutę. Jeśli na tym etapie mieszanina jest zbyt gęsta, to dodawać pozostały sok z cytryny.

Jeśli po użyciu 3 cytryn hummus jest wciąż zbyt gęsty, dodawać łyżka po łyżce wodę pozostała po gotowaniu. Idealna konsystencja to taka, która obraca się w blenderze powoli. Jeśli uważasz, że hummus jest zbyt rzadki, możesz dodać więcej tahini, aby go zagęścić. 

Łyżką na talerzu uformować hummusowy krater, polać oliwą, posypać przyprawami, natką pietruszki i całymi ziarnami ciecierzycy.

Trevor Graham jest reżyserem filmowym, twórcą filmu „Make Hummus Not War”

Foto autorki

O autorze

Dominika Mazur

W pierwszej kolejności żona i matka – tu na ziemi – trójki dzieci. Z wykształcenia polonistka. Fanka literatury i języka czeskiego, dobrej kuchni i robionej przez męża kawy. Autorka bloga meamanu.pl

Leave a Reply

%d bloggers like this: