Bardzo lubię ten smak: gorycz musztardy przełamana słodkością miodu. Na dodatek to danie tak szybko się przygotowuje. A gdy ostatnio podałam je gościom, jeden z nich (zna się na gotowaniu!) poprosił o przepis (smakowało!). Więc go spisałam. Może jeszcze ktoś skorzysta?
Porcja dla 2–3 osób
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula albo 2 mniejsze
- 2 szklanek mleka sojowego
- 1 słoiczek dobrej ostrej musztardy
- kilka łyżek miodu
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, koperek
- 2–3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poddusić. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić mięso, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem i podsmażyć.
- Zalać mlekiem sojowym, tak żeby w miarę przykryło mięso, ale żeby mięso w nim nie pływało. Podgrzewać ok. 15 minut.
- Dodać musztardę, a potem tyle miodu, żeby uzyskać pożądany smak (przełamać ostrość musztardy, ale nie przesłodzić). Podgrzewać jeszcze ok. 10 minut.
- Jeśli sos będzie za rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki. Jeśli za gesty, dodać mleka sojowego. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Krótko przed końcem podgrzewania dodać koperek.
- Podawać najlepiej z brązowym ryżem.
Smacznego!
Foto: Ginny/Flickr/CC BY-SA 2.0
Leave a Reply