Dzisiaj dwa przepisy na słodkości. Zarówno oponki drożdżowe, jak i ciastka czekoladowe z żurawiną uwielbiają moje dzieci. Łatwo się je robi, można razem z pociechami.
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy wałkowaniu
14 g drożdży świeżych
1 szklanka mleka, letniego
3 żółtka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki soli
60 g masła, roztopionego
zapach pomarańczowy
Zrobić rozczyn z drożdży, mąki, mleka i cukru. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać przygotowanym rozczynem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą (np. literatką), wykrawać oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju lub smalcu rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura tłuszczu nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem podawać.
Czekoladowe ciastka z żurawiną:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g masła
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g suszonych żurawin
- 3/4 szklanki posiekanej czekolady
Leave a Reply