KUCHNIA

Karnawał

Dzisiaj dwa przepisy na słodkości. Zarówno oponki drożdżowe, jak i ciastka czekoladowe z żurawiną uwielbiają moje dzieci. Łatwo się je robi, można razem z pociechami.

Oponki drożdżowe:DSC_0107

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy wałkowaniu
14 g drożdży świeżych
1 szklanka mleka, letniego
3 żółtka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki soli
60 g masła, roztopionego
zapach pomarańczowyDSC_0113

Zrobić rozczyn z drożdży, mąki, mleka i cukru. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać przygotowanym rozczynem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą (np. literatką), wykrawać oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju lub smalcu rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura tłuszczu nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem podawać.

Czekoladowe ciastka z żurawiną:

  • 3/4 szklanki mąki pszennejDSC_0116
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g suszonych żurawin
  • 3/4 szklanki posiekanej czekolady
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki oprócz żurawin i kawałków czekolady wyrobić w misce (można mikserem) na gładkie, klejące ciasto. Dodać żurawinę i kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na wyłożoną papierem blachę, zachowując spore odległości między ciastkami. Można trochę spłaszczyć każdą kulkę.
Piec około 10 – 12 minut w temperaturze 175ºC. Poczekać 5 minut przed zdjęciem z blachy, wystudzić na kratce.
Smacznego!
Oba przepisy pochodzą z mojej ulubionej strony z przepisami kulinarnymi.  To tam czerpię wiele inspiracji.

O autorze

Joanna Jakubowska

Z wykształcenia dziennikarz, z miłości żona i mama piątki dzieci: Karol — 10 lat, Mikołaj — prawie 8; Dominik 6, Klara 4,5; Kornelia 2 lata.
Zajmuję się domem i dziećmi — wychowuję je razem z mężem Bronisławem. Lubię czytać książki, fotografować. Od niedawna odkryłam uroki ogrodu — sadzę i sieję kwiaty, aby wokół było kolorowo.

Prowadzę blog:
http://podrodzinnymdachem.blogspot.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: