Pyszna, szybka i kolorowa. Świetnie się prezentuje, dzięki efektownemu wzorkowi, przypominającemu kwiat tulipana. Polecam 🙂
Składniki na ciasto:
125 g masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2 szklanki (około 260 g) mąki tortowej
3 kisiele różnego koloru (użyłam pomarańczowy, wiśniowy i cytrynowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml mleka
Składniki na lukier:
1 szklanka z górką cukru pudru
1 – 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka rumu
Szklanka u mnie ma pojemność 200 ml.
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Masło utrzyj bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną puszystą masę (mi zajęło to około 10 minut). W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej ją. Żółtka oddziel od białek i białka ubij na sztywną pianę. Do utartego masła dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodaj na zmianę mąkę z proszkiem i mleko.
Ciasto wlej po równo do 3 miseczek. Do każdej miseczki wsyp kisiel innego koloru. Dokładnie wymieszaj. Na koniec rozdziel pianę z ubitych wcześniej białek do 3 miseczek i delikatnie wymieszaj. Blaszkę keksówkę (15 x 30 cm) posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej do blaszki pierwszy kolor i rozprowadź po całej blaszce. Następnie na środku przez całą długość blaszki wylej drugi i w ten sam sposób trzeci kolor ciasta. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 – 55 minut (zależy od piekarnika) lub do suchego patyczka. Kiedy babka przestygnie polej ją lukrem (przepis poniżej)
Wykonanie lukru:
Z podanych składników należy utrzeć gładką masę. Wymieszaj sok z rumem, po czym dodaj do cukru pudru. Gdyby coś poszło nie tak zawsze można dosypać cukru lub dolać któregoś składnika płynnego.
Smacznego 🙂
Notatka:
Aby uzyskać kolor turkusowy dodałam do miseczki z kisielem w kolorze żółtym (pomarańczowy) 4 krople niebieskiego barwnika spożywczego.
Do kisielu o smaku wiśniowym dodać można kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego, uzyskując bardziej intensywny kolor.
Foto: Autorka
Leave a Reply