To moja ulubiona wersja chlebka bananowego. Dodane do niego korzenne przyprawy nadają ciastu nieco piernikowy smak, a poza tym, podczas pieczenia, napełniają cały dom pięknym zapachem. Kruszonka z przyprawami jest pyszna i radzę z niej nie rezygnować, bo dodaje ciastu atrakcyjności. Jak dla mnie wypiek w sam raz na jesienne i zimowe dni. Zdecydowanie polecam!
W przepisie jednostką miary jest filiżanka, czyli brytyjski cup. Dla tych, którzy nie dysponują odpowiednimi miarkami podaję objętość składników w mililitrach:
filiżanka – 240 ml
½ filiżanki – 120 ml
⅔ filiżanki – 160 ml
Składniki
Na chlebek:
3 filiżanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ – 1 łyżeczka soli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki zmielonych goździków
6 dojrzałych, rozgniecionych bananów
1½ filiżanki cukru
2 jajka
⅔ filiżanki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
Na kruszonkę:
4 łyżki mąki
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
⅔ filiżanki brązowego cukru
2 łyżki zimnego masła
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 190oC. Wysmaruj masłem i wysyp mąką 2 blaszki keksówki o wymiarach 25 x 12 cm.
W niedużej misce połącz sypkie składniki na kruszonkę i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i wyrabiaj palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
W malakserze, albo za pomocą miksera połącz w jedną masę rozgniecione banany, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, jajka, rozpuszczone masło i cukier. W osobnym naczyniu połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, a następnie dodaj do bananowej masy i dokładnie wymieszaj. Nałóż ciasto do blaszek, posyp kruszonką i piecz przez 45 – 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska
Leave a Reply