Wielka przyjemność smakowa zawarta w jednej miseczce zupy. Tą kremową zupkę można śmiało wylizywać z talerza, jest tak smaczna. Jej zrobienie zabierze Ci tylko 30 minut. Mam nadzieję, że Twoja rodzinka ją polubi , tak samo jak moja
Składniki:
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojony w kostkę
2 duże ząbki czosnku, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
1 pełna łyżka masła
1-2 łyżki domowej kostki bulionowej (przepis na mojej stronie, link poniżej) lub 1 kostkę bulionową kupną, jeżeli używasz
3.5 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki śmietanki 35 %
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
4 szklanki brokułów, pokrojone w małe różyczki
1.5 szklanki sera typu cheddar, starty na tarce
1 łyżka sera parmezan, starty na tarce
szczypta suszonych płatków chilli
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni rozpuść masło, włóż pokrojone warzywa (cebula, seler, ziemniaki, marchew). Smaż na małym ogniu aż będą miękkie, około 5 minut. Dodaj starty czosnek i smaż razem następną minutę. Dopraw solą i pieprzem.
Przełóż do wysokiego garnka, dodaj wodę i 2 łyżki domowej kostki bulionowej (lub kupnej jak używasz), oraz mleko kokosowe, śmietankę 35%. Zagotuj, przykryj pokrywka po czym gotuj około 15 minut. Dodaj pokrojone brokuły i ser parmezan, wymieszaj. Spróbuj, dodaj sól i pieprz w razie potrzeby. Zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 3-4 minuty.
Dodaj ser cheddar, wymieszaj i zdejmij z ognia. Połowę zupy przelej do blendera/miksera lub wysokiego naczynia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Wlej z powrotem do garnka do pozostałej drugiej połowy zupy. To sprawi, że zupka będzie lekko kremowa.
Podawaj w miseczce lub w głębokim talerzu udekorowane na środku odrobiną startego sera.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply