Ten przepis stosujemy w naszej rodzinie od wielu, wielu lat. Kiedy dzieci były zupełnie małe ja wypiekałam ciasteczka, ale już jakiś czas temu pociechy mnie zastąpiły i samodzielnie szykują słodkie choinki, gwiazdki i misie na Boże Narodzenie, a króliczki i kaczuszki na Wielkanoc 🙂
Tym razem po raz pierwszy zastosowaliśmy do wypieku pełnoziarnistą mąkę orkiszową i ciastka wyszły pycha – polecam.
Składniki:
300 g mąki (np. pełnoziarnistej orkiszowej)
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Wykonanie:
W przesianej mące zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka i dodać cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wszystkie składniki posiekać nożem, a potem zgnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze 200oC przez 10-12 minut.
Ostudzone ciasteczka przechowywać w metalowej puszce.
Fot. Natalia Maksymiuk
Leave a Reply