Prawie wszyscy je uwielbiają, zwłaszcza dzieci. Dzień zaczęty od śniadania z truskawkami na pewno będzie udany. Pyszne truskawkowe masło, pachnące wiosną i latem, może kojarzyć się tylko z wakacjami. Jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa tostowego, maślanych bułek, rogali czy słodkiej chałki.
Składniki:
125 g miękkie masła
1,5 łyżki wody
6-7 truskawek, drobno pokrojonych
40 ml miodu
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Masło trzeba wyjąć z lodówki i poczekać aż zmięknie. Aby wygodnie się je przygotowywało, musi być miękkie i łatwe do ucierania.
Truskawki pozbaw szypułek i pokrój w jak najmniejsze kawałeczki, zmiażdż widelcem. Zasyp 1 łyżeczką cukru i odstaw na 15 minut (po to by wydzieliło się jak najwięcej soku).
Masło i wodę zmiksuj na puszystą masę (przez około 3 minuty). Dopiero kiedy się połączą, dodaj truskawki i dalej ubijaj przez 2 minuty. Z boków miski zeskrob osiadłe masło, dodaj miód i miksuj na pulchny krem przez kolejne 2-3 minuty. Masło przełóż do zamykanego kontenerka czy słoika z zakrętką i przechowuj w lodówce do momentu zużycia.
Wyciągnij z lodówki kilkanaście minut przed użyciem, żeby osiągnęło temperaturę pokojową odpowiednią do rozsmarowania na pieczywie.
Super smakuje z tostami, rogalami i słodką chałką.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply