Takie burgerki to ładne koreczki na jeden kęs. W tej wersji z kiełbaską lub z salami, są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do wykonania. Uwielbiają je wszyscy! Warto je zrobić i podać na imprezkę, na pewno będą bardzo popularne
Składniki na ciasto:
50 dkg mąki
300 ml ciepłego mleka
1 torebka (8 g) suchych drożdży
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
5 dkg roztopionego masła
1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
sezam i/lub mak do posypania bułek
Dodatkowo: zielona sałata, ser żółty, wędzona kełbasa lub salami, pomidory, korniszony, majonez, musztarda, wykałaczki
Wykonanie ciasta:
Do ciepłego mleka mleka wsyp drożdże i lekko wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie i wlej ciepłe (nie gorące!) mleko z drożdżami. Następnie dodaj resztę składników: sól, cukier, masło i wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie wyłóż je na stolnicę lub blat kuchenny opruszony mąką i wyrób je ponownie (około 1 minuty). Odrywaj po kawałku formując z niego małe kuleczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszcz. Następnie odłóż bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrośnięte kuleczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp sezamem i/lub makiem. Piecz w temperaturze 210 stopni Celsjusza około 15 minut aż się zarumienią.
Przestudzone bułeczki przekrój na pół dolną część posmaruj musztardą i na to układaj: sałatę, plasterek kiełbasy lub salami, ser, korniszona i pomidora. Przykryj górną częścią bułki posmarowaną majonezem. Burgerki przebij wykałaczką i układaj na talerzu.
Smacznego
Leave a Reply