KUCHNIA

Mini burgery

Takie burgerki to ładne koreczki na jeden kęs. W tej wersji z kiełbaską lub z salami, są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do wykonania. Uwielbiają je wszyscy! Warto je zrobić i podać na imprezkę, na pewno będą bardzo popularne ?

Składniki na ciasto:

50 dkg mąki

300 ml ciepłego mleka

1 torebka (8 g) suchych drożdży

1 czubata łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

5 dkg roztopionego masła

1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek

sezam i/lub mak do posypania bułek

Dodatkowo: zielona sałata, ser żółty, wędzona kełbasa lub salami, pomidory, korniszony, majonez, musztarda, wykałaczki

Wykonanie ciasta:

Do ciepłego mleka mleka wsyp drożdże i lekko wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie i wlej ciepłe (nie gorące!) mleko z drożdżami. Następnie dodaj resztę składników: sól, cukier, masło i wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie wyłóż je na stolnicę lub blat kuchenny opruszony mąką i wyrób je ponownie (około 1 minuty). Odrywaj po kawałku formując z niego małe kuleczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszcz. Następnie odłóż bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrośnięte kuleczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp sezamem i/lub makiem. Piecz w temperaturze 210 stopni Celsjusza około 15 minut aż się zarumienią.

Przestudzone bułeczki przekrój na pół dolną część posmaruj musztardą i na to układaj: sałatę, plasterek kiełbasy lub salami, ser, korniszona i pomidora. Przykryj górną częścią bułki posmarowaną majonezem. Burgerki przebij wykałaczką i układaj na talerzu.

Smacznego ?

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: