Są pyszne, łatwe do przygotowania i szybko się pieką. Leciutkie, delikatne w smaku. Przyciągają oko pięknymi kolorami tęczy. Świetnie sprawdzają się na Święta oraz na małe i większe okazje. Z przepisu wychodzi 12 mini serniczków.
Składniki na spód:
80 g (1 szklanka) pokruszonych herbatników miodowych typu graham
1/4 szklanki kolorowej posypki
5 łyżek roztopionego masła
Składniki na warstwę serową:
500 g sera Philadelphia, w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
2 jajka
1/3 szklanki kolorowej posypki
Dodatkowo:
200 ml śmietanki 35%, schłodzonej w lodówce
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia muffinek, wypełniając otwory papierowymi papilotkami do muffinek lub babeczek.
W misce wymieszaj razem pokruszone ciastka (ja rozdrabniam je w malakserze) i roztopione masło, aż zaczną przypominać mokry piasek. Dodaj kolorową posypkę i delikatnie wymieszaj.
Do każdej papilotki włóż 2 łyżeczki przygotowanej mieszanki z ciastek i masła.Ugnieć / uklep spód z ciastek, używając literatki lub innego naczynka. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz 5 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika aby przestygło.
W tym czasie przygotuj masę serową. W misce ubij ser mikserem elektrycznym aż do gładkości, przez 2 minuty. Następnie dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na pulchną masę około 2 minut. Kontynuując ubijanie dodawaj jajka, jedno po drugim. Ubijaj kolejną 1 minutę. Dodaj kolorową posypkę i wymieszaj szpatułką.W każdej papilotce, na podpieczony spód wyłóż około 2 łyżki masy serowej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz 15-17 minut. Pozwól serniczkom przestygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie schłódź je w lodówce co najmniej 2 godziny przed podaniem. Jeśli wstawisz do schłodzenia na noc, to luźno przykryj folią spożywczą lub aluminiową.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Udekoruj wierzch serniczka bitą śmietaną, posypaną kolorową posypką. Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply